w

Sałatka warstwowa z kalafiorem i bekonem

Sałatka, która pięknie, kolorowo wygląda. Z sałatą lodową, zielonym groszkiem, serem żółtym i kalafiorem. Jeśli sam majonez jest dla Was za ciężki, możecie zrobić sos pół na pół majonez ze śmietaną i dodać parmezan.

Składniki:

  • 500 g bekonu
  • 1 duża główka sałaty lodowej, posiekana
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 300 g zielonego groszku
  • 300 g żółtego sera, startego

Przygotowanie:

  • Bekon smażyć na suchej, dużej patelni na średni ogniu, aż się równomiernie przyrumieni. Zdjąć z patelni, pokruszyć i odłożyć.
  • Na dnie dużej, płaskiej, szklanej miski ułożyć sałatę i przykryć warstwą cebuli, warstwą groszku, następnie startego sera, kalafiora i boczku.
  • Wymieszać majonez z cukrem i parmezanem i polać tym sałatkę.
  • Włożyć sałatkę do lodówki aby się schłodziła.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (900 głosów)