w

Szaszłyki z bekonem i pieczarkami

Trzy typowe składniki amerykańskiego śniadania – bekon, pieczarki i pomidory – pieczemy na szpadkach do szaszłyków razem z młodymi ziemniakami i kawałkami kabaczka. Szaszłyki podajemy na grillowanym chlebie ciabatta z sałatką z owoców cytrusowych.

Składniki:

  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • otarta skórka z połówki pomarańczy
  • 4 plastry chudego bekonu bez skórki
  • 12 małych pieczarek, razem około 125 g
  • 2 limonki, pokrojone na ćwiartki
  • 12 pomidorków koktajlowych cherry
  • 6 kabaczków, przeciętych na połowy albo 3 małe cukinie, pokrojone na ćwiartki
  • 20 małych młodych ziemniaków, około 500 g, ugotowanych
  • 12 kromek chleba ciabatta lub bagietki

Przygotowanie:

  • Wlać oliwę do niewielkiej miseczki, dodać otartą skórkę pomarańczową. Odstawić na czas przygotowywania sałatki, aby oliwa nasiąkła aromatem skórki.
  • Obrać grejpfruta, usunąć wszystkie błonki. Nad miską (aby nie stracić soku) zdjąć błony dzielące poszczególne kawałki, miąższ wrzucić do miski. Dodać rukiew, cykorię, suszone śliwki i miętę, starannie wymieszać. Odstawić.
  • Plaster bekonu podzielić na trzy części. Każdą pieczarkę zawinąć w jeden kawałek.
  • Nadziać ćwiartki limonek, pieczarki z bekonem, pomidorki cherry, kabaczki lub cukinie i ugotowane ziemniaki na szpadki, dzieląc składniki równo na porcje (2 szaszłyki na każdą porcję).
  • Rozgrzać piekarnik do wysokiej temperatury. Szaszłyki posmarować oliwą ze skórką pomarańczową i piec 7–10 minut na ruszcie, raz obracając, aż bekon stanie się złotobrązowy i chrupki.
  • Kawałki ciabatty lub bagietki opiec z jednej strony. Drugą stronę każdej kromki posmarować pozostałą oliwą ze skórką pomarańczową, a następnie także opiec na złoty kolor. Ułożyć na ciepłych talerzach. Na każdym talerzu położyć w poprzek kromek pieczywa po dwa szaszłyki, obok rozłożyć sałatkę. Podawać gorące.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (2058 głosów)