Składniki:
- 150 g ziemniaków
- 200 g piersi z kurczaka
- sól ziołowa do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 g mieszanki sałat
- 2 pęczki rzodkiewek
- 400 g ogórków
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli ziołowej
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- 2 gałązki tymianku, posiekane
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać i pokroić w plasterki.
- Piersi kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą ziołową i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć kurczaka na złoto. Przestudzić i pokroić w plasterki.
- Sałatę i rzodkiewki umyć i osuszyć. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Ogórki umyć i pokroić w słupki.
- W misce wymieszać ziemniaki z kurczakiem, sałatą, rzodkiewkami i ogórkiem.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać. Polać nim sałatkę i starannie wymieszać.
- Posypać rzeżuchą i natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut