w

Surówka z pora

Jedna z najprostszych ale i najsmaczniejszych polskich surówek. Ostry smak pora jest tu przełamany słodkim smakiem marchewki, a winne jabłko dopełnia wyjątkowości smaku. W mojej wersji z dodatkiem ziaren słonecznika.

Składniki:

  • 1 por
  • 2 średnie marchewki
  • 1 winne jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Przygotowanie:

  • Pora dobrze opłukać, przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić drobniutko.
  • Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.
  • Surówkę posypać ziarnami słonecznika.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (708 głosów)