w

Sałatka ze spaghetti

Wspaniała letnia sałatka, która smakuje jeszcze lepiej następnego dnia (jeśli będzie miała okazję dotrwać…)!

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 450 ml włoskiego sosu sałatkowego
  • 1 łyżka włoskich przypraw (bazylia, tymianek, oregano, kolendra)
  • 225 g startego żółtego sera, np. cheddar
  • 2 drobno posiekane pomidory
  • 1 drobno pokrojona zielona papryka
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 obrany ogórek, drobno pokrojony

Przygotowanie:

  • Do osolonej wody wrzucić spaghetti i ugotować al dente. Przepłukać zimną wodą, odcedzić.
  • Do dużej miski wrzucić posiekane pomidory, zieloną paprykę, cebulę i ogórek. Dodać starty ser i przyprawy.
  • Do warzyw dodać ostudzony makaron i polać całość sosem vinaigrette. Dobrze wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

150 minut


Średnia 5 / 5 (993 głosów)