w

Sałatka warstwowa ze śledziami

Smaczna i bogata sałatka nie tylko na świąteczne okazje. Sosu można zrobić więcej, ja zawsze podaję dodatkowo w sosjerce, aby każdy mógł sobie dobierać według uznania.

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych (matiasów)
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 2-3 cebule
  • 2 pory
  • 2 winne jabłka
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  • Matiasy namoczyć w wodzie i odstawić na 30 minut.
  • Oskrobaną marchewkę i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie. Oddzielnie ugotować ziemniaki w mundurkach. Przestudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebule i pory pokroić w drobną kostkę lub półkrążki. Jabłka i jajka obrać i zetrzeć na tarce. Śledzie pokroić w kostkę.
  • W salaterce układać warstwami: cebulę, jabłko, śledzie, ziemniaki, por, pietruszkę, jajka, marchewkę. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Majonez wymieszać z jogurtem, połową szczypiorku, doprawić solą i pieprzem.
  • Sałatkę polać sosem i posypać pozostałym szczypiorkiem.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1185 głosów)