Składniki:
- 5-6 filetów śledziowych (matiasów)
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 3 ziemniaki
- 2-3 cebule
- 2 pory
- 2 winne jabłka
- 3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
- Matiasy namoczyć w wodzie i odstawić na 30 minut.
- Oskrobaną marchewkę i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie. Oddzielnie ugotować ziemniaki w mundurkach. Przestudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebule i pory pokroić w drobną kostkę lub półkrążki. Jabłka i jajka obrać i zetrzeć na tarce. Śledzie pokroić w kostkę.
- W salaterce układać warstwami: cebulę, jabłko, śledzie, ziemniaki, por, pietruszkę, jajka, marchewkę. Oprószyć solą i pieprzem.
- Majonez wymieszać z jogurtem, połową szczypiorku, doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę polać sosem i posypać pozostałym szczypiorkiem.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
90 minut