w

Sałatka z kapusty pekińskiej i groszku

Uwielbiam tę sałatkę! Doskonała na gorący letni wieczór. Chrupiąca, lekka i odświeżająca, może być wspaniałym dodatkiem do grillowanych mięs.

Składniki:

  • 200 g groszku cukrowego w strąkach
  • 1 główka kapusty pekińskiej, poszatkowanej
  • 2 marchewki, utarte
  • 1 zielona papryka, pokrojona na cienkie paseczki
  • 3 zielone cebulki, posiekane

Przygotowanie:

  • Groszek zblanszować w gotującej się wodzie przez 15 sekund. Odcedzić i przełożyć do miski z zimną wodą. Odcedzić i pokroić na cienkie plasterki.
  • W misce wymieszać groszek z kapustą, marchewką, papryką i zieloną cebulką.
  • Sos:

  • Składniki na sos wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką i schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (864 głosów)