w

Sałatka z kalafiora

Ta delikatna i prosta sałatka ma zawsze duże powodzenie u moich gości.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 por
  • 150 g delikatnej szynki lub pieczonego schabu
  • 1 mały pęczek koperku, drobno posiekany
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Do gotującej i lekko osolonej wody ze szczyptą cukru wrzucić na 2-3 min podzielony na części kalafior. Odcedzić i przelać zimną wodą. Kalafior ma być chrupki, a nie ugotowany.
  • Pokroić kalafiora na drobne cząstki. Dodać do niego sparzony i pokrojony w kosteczkę por i szynkę (lub pieczony schab) oraz koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

03 minut

Całkowity czas:

18 minut


Średnia 5 / 5 (849 głosów)