Składniki:
- 50 dkg ziemniaków
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sok z jednej cytryny
- sol i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórek a następnie pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaków).
- Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Tuńczyka lekko rozdrobnić. Składniki dodać do ziemniaków i lekko wymieszać.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, umieścić na sicie i przelać gorącą wodą. Dodać do składników sałatki.
- Do sałatki dodać pokrojoną natkę pietruszki, całość skropić sokiem z cytryny, oliwą i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut