w

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

Prosta i lekka sałatka z ziemniaków i tuńczyka z dodatkiem kukurydzy, skropiona oliwą i cytryną pachnąca natką pietruszki. Bezglutenowa i bez nabiału.

Składniki:

  • 50 dkg ziemniaków
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórek a następnie pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaków).
  • Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Tuńczyka lekko rozdrobnić. Składniki dodać do ziemniaków i lekko wymieszać.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, umieścić na sicie i przelać gorącą wodą. Dodać do składników sałatki.
  • Do sałatki dodać pokrojoną natkę pietruszki, całość skropić sokiem z cytryny, oliwą i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1101 głosów)