w

Sałatka z pieczonej papryki i ciecierzycy

Cudowne połączenie pieczonej czerwonej lub żółtej papryki z cieciorką, miętą, kaparami, cytryną, czosnkiem i oliwą. Ja wolę sama ugotować ciecierzycę, ale spokojnie można użyć też ciecierzycy w puszce. Prosta sałatka, ale pełna smaku – pasuje do większości dań rybnych.

Składniki:

  • 4 żółte lub czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty
  • 3 łyżki kaparów, odcedzonych
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 720 g ciecierzycy – świeżo ugotowanej lub z puszki

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 220 C. Można też użyć funkcji „grill”, ale trzeba będzie uważać, żeby papryka się nie przypaliła.
  • Przekroić paprykę na pół i usunąć nasiona. Posmarować 2 łyżkami oliwy i umieścić przekrojoną stroną do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Piec, aż na skórce pojawią się pęcherzyki i będzie łatwo odchodzić.
  • Odstawić paprykę, aby nieco ostygła, a następnie obrać ze skórki i pokroić w paski.
  • Sok z cytryny wymieszać z pozostałą oliwą. Dodać miętę, kapary i czosnek, i wymieszać z papryką i odcedzoną ciecierzycą. Doprawić solą i pieprzem i odstawić na chwilę, aby smaki się połączyły.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1339 głosów)