Składniki:
- 4 żółte lub czerwone papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 3 łyżki kaparów, odcedzonych
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 720 g ciecierzycy – świeżo ugotowanej lub z puszki
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 220 C. Można też użyć funkcji „grill”, ale trzeba będzie uważać, żeby papryka się nie przypaliła.
- Przekroić paprykę na pół i usunąć nasiona. Posmarować 2 łyżkami oliwy i umieścić przekrojoną stroną do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Piec, aż na skórce pojawią się pęcherzyki i będzie łatwo odchodzić.
- Odstawić paprykę, aby nieco ostygła, a następnie obrać ze skórki i pokroić w paski.
- Sok z cytryny wymieszać z pozostałą oliwą. Dodać miętę, kapary i czosnek, i wymieszać z papryką i odcedzoną ciecierzycą. Doprawić solą i pieprzem i odstawić na chwilę, aby smaki się połączyły.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut