Składniki:
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/4 szklanki pasty tahini
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- sól morska do smaku
- 1 puszka (450 g) ciecierzycy, odsączonej z zalewy i przepłukanej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 200 g młodych liści szpinaku
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 małe marchewki, drobno pokrojone
- 4 łyżki rozkruszonego sera feta
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na dressing wymieszać w słoiczku. Szczelnie zamknąć i potrząsać energicznie, aż sos będzie jednolity. Odstawić na 10 minut.
- W misce wymieszać ciecierzycę z czosnkiem, pietruszką, miętą, pieprzem i 2 łyżkami dressingu. Odstawić.
- Do dużej salaterki włożyć liście szpinaku, posypać cebulą i marchewką. Na to wyłożyć mieszankę z ciecierzycą, posypać serem i pokropić sosem. Od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
20 minut