w

Sałatka ze szpinaku z ciecierzycą

Lekka i smaczna sałatka z przepisu mojej znajomej, która co chwilę wymyśla nowe połączenia warzyw. Zawsze pyszne, choć czasem zaskakujące. Tym razem dressing z dodatkiem pasty sezamowej tahini.

Składniki:

  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • sól morska do smaku
  • 1 puszka (450 g) ciecierzycy, odsączonej z zalewy i przepłukanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 małe marchewki, drobno pokrojone
  • 4 łyżki rozkruszonego sera feta

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na dressing wymieszać w słoiczku. Szczelnie zamknąć i potrząsać energicznie, aż sos będzie jednolity. Odstawić na 10 minut.
  • W misce wymieszać ciecierzycę z czosnkiem, pietruszką, miętą, pieprzem i 2 łyżkami dressingu. Odstawić.
  • Do dużej salaterki włożyć liście szpinaku, posypać cebulą i marchewką. Na to wyłożyć mieszankę z ciecierzycą, posypać serem i pokropić sosem. Od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1309 głosów)