Składniki:
- 150 g mieszanych liści sałaty
- 1 awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 300 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych
- 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
- Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Awokado przekroić, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę, skropić cytryną. Wymieszać z sałatą, dodać pomidory, ogórka, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać kumin, kolendrę i kurkumę, wymieszać. Dodać cieciorkę i smażyć przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż przyprawy zaczną wydawać silny aromat. Zestawić z ognia.
- Dodać sok z cytryny i odstawić na kilka minut do przestudzenia. Wymieszać z sałatką.
- Sos miętowy wymieszać z jogurtem i polać sałatkę. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
12 minut
Całkowity czas:
22 minut