w

Sałatka curry z cieciorki

Smaczna i prosta do przygotowania sałatka w stylu indyjskim z dodatkiem cieciorki w sosie miętowo-jogurtowym. Najlepiej smakuje z ciepłym chlebkiem naan.

Składniki:

  • 150 g mieszanych liści sałaty
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych
  • 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

  • Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Awokado przekroić, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę, skropić cytryną. Wymieszać z sałatą, dodać pomidory, ogórka, wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać kumin, kolendrę i kurkumę, wymieszać. Dodać cieciorkę i smażyć przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż przyprawy zaczną wydawać silny aromat. Zestawić z ognia.
  • Dodać sok z cytryny i odstawić na kilka minut do przestudzenia. Wymieszać z sałatką.
  • Sos miętowy wymieszać z jogurtem i polać sałatkę. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

12 minut

Całkowity czas:

22 minut


Średnia 5 / 5 (1161 głosów)