w

Sałatka fasolowa Baja

Prosta i bardzo smaczna sałatka w stylu meksykańskim. Dwa rodzaje fasoli, świeży pomidor i ogórek, dodatek awokado i chrupiące chipsy tortilla – to wspaniała propozycja na lunch lub kolację.

Składniki:

  • 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
  • 400 g (1 puszka) ciecierzycy, odsączonej z zalewy
  • 200 g (1 szklanka) posiekanych pomidorów
  • 100 g (3/4 szklanki) ogórka, obranego i posiekanego
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 170 g pasty z awokado – guacamole

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać fasolę i ciecierzycę z pomidorami, ogórkiem i cebulą.
  • W miseczce wymieszać guacamole z jogurtem i solą. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać trochę mleka. Sosem polać warzywa, wymieszać i wstawić do lodówki.
  • Sałatkę udekorować sałatą i podawać z chipsami.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (870 głosów)