Składniki:
- 1 szklanka (140 g) kaszy bulgur
- 2 szklanki (500 ml) wrzątku
- 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
- 1/2 szklanki (120 ml) świeżego soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do miski wsypać kaszę i zalać wrzątkiem. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- W małej misce wymieszać olej z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Polać tym bulgur i wymieszać widelcem.
- Wsypać kaszę na dno salaterki. Następnie warstwami wykładać następujące składniki: zieloną cebulkę, ciecierzycę, pietruszkę i na koniec marchewkę. Przykryć i wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem wymieszać sałatkę.
Porcja dla:
7 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
80 minut