w

Sałatka bliskowschodnia

Mnóstwo posiekanych świeżych ziół nadaje tej prostej sałatce zwanej fattoush wyrazisty smak, a małe kawałki opieczonego na chrupko chlebka pitta sprawiają, że ma ciekawą konsystencję.

Składniki:

  • 2 duże chlebki pitta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 2 łyżki świeżej mięty plus listki mięty, do przybrania

Przygotowanie:

  • Włożyć chlebki pitta na minutę do tostera, by łatwiej je było przekroić. Przekroić nożem na połówki. Opiekać 4 ćwiartki minutę, aż przyrumienią się lekko. Porwać na kawałki wielkości kęsa.
  • Wlać oliwę i sok z cytryny do małego dzbanka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać świeże zioła i wymieszać.
  • Włożyć ogórek, pomidory, cebulę dymkę i fasolę do miski. Skopić dressingiem i starannie wymieszać tuż przed podaniem. Dodać chlebek pitta i znów wymieszać. Udekorować listkami mięty.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

02 minut

Całkowity czas:

17 minut


Średnia 5 / 5 (1022 głosów)