Składniki:
- 2 duże chlebki pitta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 2 łyżki świeżej mięty plus listki mięty, do przybrania
Przygotowanie:
- Włożyć chlebki pitta na minutę do tostera, by łatwiej je było przekroić. Przekroić nożem na połówki. Opiekać 4 ćwiartki minutę, aż przyrumienią się lekko. Porwać na kawałki wielkości kęsa.
- Wlać oliwę i sok z cytryny do małego dzbanka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać świeże zioła i wymieszać.
- Włożyć ogórek, pomidory, cebulę dymkę i fasolę do miski. Skopić dressingiem i starannie wymieszać tuż przed podaniem. Dodać chlebek pitta i znów wymieszać. Udekorować listkami mięty.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
02 minut
Całkowity czas:
17 minut