w

Sałatka z pesto, brokułami i tortellini

Wspaniała sałatka – bogata w smaku i odżywcza. Zupełnie inna od sałatek z vinaigrettem. W dodatku pięknie kolorowa.

Składniki:

  • 250 g tortellini z serem
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 3/4 szklanki świeżych brokułów
  • 1/3 szklanki marchewki startej na tarce
  • 1/3 szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 szklanki majonezu

Przygotowanie:

  • Ugotować tortellini zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
  • W dużej misce wymieszać tortellini z papryką, brokułami, marchewką, oliwkami i czosnkiem.
  • W osobnej misce wymieszać majonez z pesto, mlekiem, parmezanem, oliwą i octem.
  • Sosem polać tortellini z warzywami i delikatnie wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Podawać na liściach szpinaku.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

85 minut


Średnia 5 / 5 (992 głosów)