w

Sałatka śledziowa w sosie pomidorowym

Smaczna i prosta sałatka! Wystarczy kilka prostych składników: matiasy, cebula i koncentrat pomidorowy.

Składniki:

  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 3 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 400 g śledzi matiasów, pokrojonych w grubą kostkę
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać cebulę, przykryć i udusić na złoty kolor, od czasu do czasu podlewając wodą.
  • Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
  • Na podłużnym półmisku ułożyć śledzie, przykryć cebulą z przecierem. Ozdobić natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (836 głosów)