w

Sałatka z brokułów z sosem z kiszonym czosnkiem

Uwielbiam brokuły, a czosnek po kiszonych ogórkach zawsze lubiłam chrupać, tak więc wykombinowałam aby razem były smaczne w jednej sałatce.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku po kiszonych ogórkach
  • 100 ml majonezu dobrej jakości (Winiary, Helmans, Pegaz)
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki mocno ostrego chrzanu
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Sos przygotować wcześniej – musi postać kilka godzin aby smaki się przegryzły.
  • Czosnek pokroić drobniutko w małą kostkę. Majonez i śmietanę wymieszać, dodać pokrojony czosnek i przyprawy, przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na kilka godzin, nawet na 24 godziny.
  • Brokuł podzielić na różyczki, grubsze łodygi odrzucić. Gotować około 3-4 minuty. Zimne warzywo delikatnie wymieszać z kukurydzą i pokruszonym serem feta. Ułożyć na półmisku, polać sosem i delikatnie pomieszać widelcem aby sos oblepił składniki sałatki. Orzechy posiekać dość grubo i posypać górę sałatki.
  • Sałatkę odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

220 minut


Średnia 5 / 5 (1237 głosów)