Składniki:
- 3 ząbki czosnku po kiszonych ogórkach
- 100 ml majonezu dobrej jakości (Winiary, Helmans, Pegaz)
- 100 ml śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki mocno ostrego chrzanu
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
- Sos przygotować wcześniej – musi postać kilka godzin aby smaki się przegryzły.
- Czosnek pokroić drobniutko w małą kostkę. Majonez i śmietanę wymieszać, dodać pokrojony czosnek i przyprawy, przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na kilka godzin, nawet na 24 godziny.
- Brokuł podzielić na różyczki, grubsze łodygi odrzucić. Gotować około 3-4 minuty. Zimne warzywo delikatnie wymieszać z kukurydzą i pokruszonym serem feta. Ułożyć na półmisku, polać sosem i delikatnie pomieszać widelcem aby sos oblepił składniki sałatki. Orzechy posiekać dość grubo i posypać górę sałatki.
- Sałatkę odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
220 minut