Składniki:
- 400 g mrożonych kalmarów i małży
- 120 ml białego wina
- 250 g brokułów, podzielonych na różyczki
- 300 g batatów
- 1 łyżeczka kaparów
Przygotowanie:
- Owoce morza gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączyć z wody, dodać wino i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- W międzyczasie gotować brokuły przez około 10 minut, a bataty przez 40 minut, aż będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na półmisku, dodać kalmary i małże oraz brokuły. Posypać kaparami i oliwkami, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać natką, solą i pieprzem.
- Podawać z dodatkiem np. rukoli.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut