w

Sałatka z owoców morza i batatów

Pyszne danie dla miłośników owoców morza. Dodatek słodkich ziemniaków sprawia, że sałatka nabiera oryginalnego smaku. Można użyć świeżych owoców morza, nie trzeba ich wtedy gotować w wodzie, ale od razu w winie.

Składniki:

  • 400 g mrożonych kalmarów i małży
  • 120 ml białego wina
  • 250 g brokułów, podzielonych na różyczki
  • 300 g batatów
  • 1 łyżeczka kaparów

Przygotowanie:

  • Owoce morza gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączyć z wody, dodać wino i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • W międzyczasie gotować brokuły przez około 10 minut, a bataty przez 40 minut, aż będą miękkie.
  • Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na półmisku, dodać kalmary i małże oraz brokuły. Posypać kaparami i oliwkami, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać natką, solą i pieprzem.
  • Podawać z dodatkiem np. rukoli.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (964 głosów)