w

Cytrynowa sałatka z soczewicą i warzywami

Kolejna propozycja z Bliskiego Wschodu. Soczewicę gotujemy z cytryną oraz przyprawami i ciepłą mieszamy z sosem. Warzywa nadają sałatce kolor, a suszone morele, kozi ser i pestki słonecznika sprawiają, że danie jest zdrowe i pożywne.

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy, wypłukanej
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • 1 plasterek cytryny
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 85 g suszonych moreli, grubo posiekanych
  • 3 małe papryki (1 żółta, 1 zielona i 1 czerwona), pokrojone w kwadraciki
  • 120 g różyczek brokułów
  • 25 g koziego sera
  • 2 łyżki pestek słonecznika, prażonych

Przygotowanie:

  • Wsypać soczewicę do dużego rondla, zalać wodą i zagotować, usuwając zbierające się na powierzchni szumowiny. Dodać czosnek, kmin rzymski i plasterek cytryny, zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, aż soczewica zmięknie.
  • Przygotować sos. Energicznie wymieszać w dużej misce do sałaty sok z cytryny, oliwę, kolendrę i pieprz.
  • Odcedzić soczewicę, wyjąć plasterek cytryny i czosnek. Dodać do miski z sosem. Wymieszać, wstrząsając miską.
  • Wrzucić cebulę, suszone morele, paprykę i brokuły, delikatnie wymieszać. Posypać pokruszonym serem oraz prażonymi pestkami słonecznika i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

50 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1390 głosów)