Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy, wypłukanej
- 1 ząbek czosnku, obrany
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- 1 plasterek cytryny
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- 85 g suszonych moreli, grubo posiekanych
- 3 małe papryki (1 żółta, 1 zielona i 1 czerwona), pokrojone w kwadraciki
- 120 g różyczek brokułów
- 25 g koziego sera
- 2 łyżki pestek słonecznika, prażonych
Przygotowanie:
- Wsypać soczewicę do dużego rondla, zalać wodą i zagotować, usuwając zbierające się na powierzchni szumowiny. Dodać czosnek, kmin rzymski i plasterek cytryny, zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, aż soczewica zmięknie.
- Przygotować sos. Energicznie wymieszać w dużej misce do sałaty sok z cytryny, oliwę, kolendrę i pieprz.
- Odcedzić soczewicę, wyjąć plasterek cytryny i czosnek. Dodać do miski z sosem. Wymieszać, wstrząsając miską.
- Wrzucić cebulę, suszone morele, paprykę i brokuły, delikatnie wymieszać. Posypać pokruszonym serem oraz prażonymi pestkami słonecznika i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
50 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
100 minut