w

Sałatka z orkiszem i jarmużem

Pożywna, zdrowa sałatka z bogatym w białko orkiszem. Jarmuż można zastąpić inną zieleniną, a czerwoną kapustę – inną kapustą.

Składniki:

  • 525 g nieugotowanego orkiszu
  • 2l wody
  • 1 czerwona papryka, drobno posiekana
  • 2 marchewki, drobno posiekane
  • 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej

Przygotowanie:

  • Ugotować jarmuż w 2 litrach wody pod przykryciem ok. 40-60 minut, aż będzie miękki.
  • W dużej misce wymieszać czerwoną paprykę z marchewką, kapustą, cebulą, cieciorką, oliwą, octem i sokiem z 1 cytryny. Dodać orkisz.
  • W osobnej misce wymieszać jarmuż z pozostałym sokiem z cytryny i solą. Masować delikatnie w dłoniach przez kilka minut, aby liście zmiękły, a następnie dodać jarmuż do miski z orkiszem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (977 głosów)