Składniki:
- 525 g nieugotowanego orkiszu
- 2l wody
- 1 czerwona papryka, drobno posiekana
- 2 marchewki, drobno posiekane
- 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
Przygotowanie:
- Ugotować jarmuż w 2 litrach wody pod przykryciem ok. 40-60 minut, aż będzie miękki.
- W dużej misce wymieszać czerwoną paprykę z marchewką, kapustą, cebulą, cieciorką, oliwą, octem i sokiem z 1 cytryny. Dodać orkisz.
- W osobnej misce wymieszać jarmuż z pozostałym sokiem z cytryny i solą. Masować delikatnie w dłoniach przez kilka minut, aby liście zmiękły, a następnie dodać jarmuż do miski z orkiszem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut