Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 150 g soli
- 5 dużych cebul
- 3 czerwone papryczki chili
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyć, poodcinać końcówki i pokroić na cieniutkie plasterki.
- Zasypać 150 g soli, dokładnie wymieszać i zostawić na 1 godzinę.
- Cebulę pokroić w cienkie piórka.
- Papryczki wymyć, usunąć gniazda nasienne.
- Przygotować zalewę z cukru, octu i gorczycy.
- Ogórki odcedzić i delikatne wypłukać z soli.
- Cebulę wymieszać z ogórkami i papryczką chili, i nakładać do wyparzonych słoików na 3/4 wysokości.
- Zalać zalewą, pasteryzować 10 minut.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
95 minut