w

Sałatka z ogórków na ostro z papryczką chili

Wariacja sałatki z ogórków, tym razem na ostro. Z cebulą, chili i octem winno-jabłkowym. Pyszna na zimę!

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 150 g soli
  • 5 dużych cebul
  • 3 czerwone papryczki chili

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie umyć, poodcinać końcówki i pokroić na cieniutkie plasterki.
  • Zasypać 150 g soli, dokładnie wymieszać i zostawić na 1 godzinę.
  • Cebulę pokroić w cienkie piórka.
  • Papryczki wymyć, usunąć gniazda nasienne.
  • Przygotować zalewę z cukru, octu i gorczycy.
  • Ogórki odcedzić i delikatne wypłukać z soli.
  • Cebulę wymieszać z ogórkami i papryczką chili, i nakładać do wyparzonych słoików na 3/4 wysokości.
  • Zalać zalewą, pasteryzować 10 minut.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

95 minut


Średnia 5 / 5 (983 głosów)