w

Ceviche – czyli ryba po peruwiańsku

Mój pomysł na ten klasyczny peruwiański ceviche. Kwasowość owoców cytrusowych „gotuje” rybę. Dobry, orzeźwiający posiłek na gorący letni dzień. Absolutnie koniecznym wymogiem jest użycie tylko świeżo złowionych ryb!

Składniki:

  • 120 ml (1/2 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kg świeżych filetów z okonia morskiego lub halibuta, pokrojonych na plastry grubości 0,5 cm

Przygotowanie:

  • W średniej misce wymieszać sok z cytryny z sokiem z limonki, pomarańczy, imbirem i oliwą z oliwek. Dodać rybę i delikatnie wymieszać, żeby dobrze pokryła się marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso ryby powinno być białe i nieprzezroczyste.
  • Dodać kolendrę, cebulę i awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podawać z ćwiartkami ugotowanych jajek.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Całkowity czas:

145 minut


Średnia 5 / 5 (1053 głosów)