w

Sałatka chińska z kurczaka i awokado w pikantnym sosie balsamicznym

Ta doskonała sałatka zawiera podsmażane płaty mięsa kurczaka oraz indyka w gorącym pikantnym sosie z awokado i pomidorkami koktajlowymi. Chude mięso indyka świetnie zastępuje bekon i nadaje sałatce podobny pikantny smak.

Składniki:

  • 2 serca sałaty rzymskiej, podzielone na liście
  • 50 g rukwi wodnej
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z ½ cytryny
  • 250 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na pół
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki

Przygotowanie:

  • Przygotować sałatkę. Włożyć liście sałaty i rukwi wodnej do dużej szerokiej salaterki. Obrać awokado, pokroić je w grube plasterki i zamoczyć w soku z cytryny, żeby nie zbrązowiało. Rozłożyć kawałki awokado, pomidorów i czerwonej cebuli na liściach sałaty i rukwi wodnej. Odstawić sałatkę.
  • Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać czosnek i smażyć około 30 sekund, aż zmięknie.
  • Wrzucić kawałki kurczaka i podsmażać metodą stir-fry 2–3 minuty, aż mięso zmieni kolor.
  • Dodać miód, ocet oraz musztardę i wymieszać. Wrzucić bekon z indyka i podsmażać minutę, żeby pozostał miękki i soczysty (nie wolno go przesmażyć, bo będzie zbyt suchy). Przyprawić.
  • Nałożyć łyżką mięso na sałatkę. Delikatnie wymieszać i podawać razem z chrupiącym pieczywem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1403 głosów)