w

Sałatka z komosy ryżowej z owocami morza

Komosa ryżowa jest bardzo sycąca, a ponadto doskonale pasuje do owoców cytrusowych i owoców morza. Jabłko i ogórek nadają tej sałatce chrupkości i świeżości.

Składniki:

  • 200 g komosy ryżowej
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 paluszki krabowe pokrojone w kostkę
  • 1/4 ogórka, obranego ze skórki
  • 1/2 jabłka (np. Granny Smith), pokrojonego w kostkę
  • 4 ogonków raków lub krewetek

Przygotowanie:

  • Ugotować komosę ryżową zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedzić i doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić, a następnie wmieszać skórkę cytrynową.
  • Wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym i paluszkami krabowymi.
  • W szklance lub na półmisku ułożyć warstwę z komosy ryżowej, następnie ułożyć warstwę jogurtu, na to jabłka i ogórki, a na koniec udekorować ogonkami raków lub ugotowanymi krewetkami.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1044 głosów)