w

Sałata rzymska z krewetkami

Lekko podduszona sałata, z krewetkami w sosie z białego wina – smakuje na ciepło i zimno. Można również podać to danie na przystawkę, polane sosem czosnkowo-jogurtowym.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 300 g krewetek, obranych i odżyłowanych
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek, dodać sałatę i podsmażyć, aż zmięknie.
  • W rondelku rozpuścić masło, dodać wino i krewetki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.
  • Na półmisek przełożyć sałatę, na nią krewetki. Posypać natką i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1277 głosów)