Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 300 g krewetek, obranych i odżyłowanych
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek, dodać sałatę i podsmażyć, aż zmięknie.
- W rondelku rozpuścić masło, dodać wino i krewetki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.
- Na półmisek przełożyć sałatę, na nią krewetki. Posypać natką i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut