w

Sałatka z krewetek i awokado

Pyszna i prosta sałatka, która będzie ozdobą stołu na każdej imprezie. Wygląda rewelacyjnie bo jest serwowana w łupinie awokado.

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g krewetek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  • Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką tak, żeby nie uszkodzić łupiny.
  • Miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniał.
  • Ugotować krewetki – patrz rada na dole. Jeśli krewetki są duże, po ugotowaniu pokroić na kawałki. Najlepiej użyć małych koktajlowych.
  • W misce wymieszać krewetki z awokado, koperkiem, selerem i czosnkiem. Dodać majonez, sól i pieprz i wymieszać. Napełniać sałatką łupiny awokado i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1065 głosów)