w

Tajska sałatka z ogórków, z orzechami i miętą

Jest wiele wersji tej sałatki, w których wykorzystane są różne orzechy – nerkowca, ziemne lub migdały. Zawsze smaczne!

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 szczypta chili
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • 500 g ogórków
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca, uprażonych
  • 1 pęczek świeżej mięty, posiekany

Przygotowanie:

  • Wymieszać miód z masłem orzechowym, dodać chili, ocet, sos sojowy i sól. Dobrze wymieszać i odstawić.
  • Jeśli ogórki są małe, można je pokroić bez obierania. Jeśli ogórki są długie, szklarniowe, trzeba je obrać, przekroić wzdłuż na 4 częsci, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w kostkę. Dzięki temu sałatka nie będzie wodnista.
  • Orzechy nerkowaca uprażyć na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Można je posiekać, albo użyć w całości.
  • Orzechy wymieszać z ogórkami, polać sosem i posypać posiekaną miętą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (1171 głosów)