Składniki:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 szczypta chili
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól do smaku
- 500 g ogórków
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca, uprażonych
- 1 pęczek świeżej mięty, posiekany
Przygotowanie:
- Wymieszać miód z masłem orzechowym, dodać chili, ocet, sos sojowy i sól. Dobrze wymieszać i odstawić.
- Jeśli ogórki są małe, można je pokroić bez obierania. Jeśli ogórki są długie, szklarniowe, trzeba je obrać, przekroić wzdłuż na 4 częsci, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w kostkę. Dzięki temu sałatka nie będzie wodnista.
- Orzechy nerkowaca uprażyć na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Można je posiekać, albo użyć w całości.
- Orzechy wymieszać z ogórkami, polać sosem i posypać posiekaną miętą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
05 minut
Całkowity czas:
10 minut