w

Sałatka z chlebem pitta, ogórkiem, serem feta i z miętą

Ta sałatka inspirowana kuchnią arabską jest jedną z moich ulubionych. Jest podobna do sałatki fattoush. Ma świeży smak i jest sycącą, więc może stanowić danie główne w ciepłe wakacyjne popołudnie.

Składniki:

  • 2 chlebki pitta pokrojone w kostkę
  • 60 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • gruboziarnista sól morska
  • 500 g świeżego szpinaku lub innych liści sałaty
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 180 C. Na dużej blasze do pieczenia rozłożyć kawałki chleba pitta i piec przez około 20 minut, aż będą chrupiące. Wyjąć z piekarnika.
  • W małej miseczce wymieszać oliwę z octem i doprawić solą.
  • Umyć i oczyścić szpinak i włożyć do miski sałatkowej. Dodać seler, ogórek i chlebek pitta, a następnie polać dressingiem i dobrze wymieszać. Tuż przed podaniem dodać miętę i rukiew. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać pokruszony ser feta i oprószyć pieprzem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1069 głosów)