Składniki:
- 2 chlebki pitta pokrojone w kostkę
- 60 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki białego octu winnego
- gruboziarnista sól morska
- 500 g świeżego szpinaku lub innych liści sałaty
- 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Na dużej blasze do pieczenia rozłożyć kawałki chleba pitta i piec przez około 20 minut, aż będą chrupiące. Wyjąć z piekarnika.
- W małej miseczce wymieszać oliwę z octem i doprawić solą.
- Umyć i oczyścić szpinak i włożyć do miski sałatkowej. Dodać seler, ogórek i chlebek pitta, a następnie polać dressingiem i dobrze wymieszać. Tuż przed podaniem dodać miętę i rukiew. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać pokruszony ser feta i oprószyć pieprzem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut