Składniki:
- 500 g tortellini z serem
- 120 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 60 ml soku z cytryny
- 60 ml octu winnego z czerwonego wina
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać tortellini i gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić.
- W dużej misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, octem winnym, pietruszką, oregano i solą. Dodać tortellini i podrzucać w misce, aby się pokryły sosem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- W tym czasie ugotować i ostudzić jajka. Obrać i pokroić na ćwiartki.
- Do miski z tortellini dodać szpinak, ser feta i cebulę i delikatnie wymieszać. Sałatkę udekorować jajkami i podawać.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
145 minut