w

Sałatka z fetą i tortellini

Coś ekstra – sałatka z włoskimi pierożkami tortellini i greckim serem feta, szpinakiem i jajkami na twardo. Sos jest pyszny, więc całość po prostu zwala z nóg smakiem! Po kilku dniach, gdy dobrze przejdzie smakiem, jest jeszcze lepsza.

Składniki:

  • 500 g tortellini z serem
  • 120 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 60 ml soku z cytryny
  • 60 ml octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać tortellini i gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić.
  • W dużej misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, octem winnym, pietruszką, oregano i solą. Dodać tortellini i podrzucać w misce, aby się pokryły sosem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • W tym czasie ugotować i ostudzić jajka. Obrać i pokroić na ćwiartki.
  • Do miski z tortellini dodać szpinak, ser feta i cebulę i delikatnie wymieszać. Sałatkę udekorować jajkami i podawać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

145 minut


Średnia 5 / 5 (1080 głosów)