w

Wiosenna sałatka z mleczu i szpinaku

Podczas majowej wędrówki warto nazrywać młode liście pierwszych tegorocznych mleczy – sałatka z nich jest wyjątkowo smaczna. Ze świeżą bagietką – delicje!

Składniki:

  • 120 g młodych liści mleczu
  • 80 g liści szpinaku
  • 100 ml kwaśnej smietany
  • 100 g sera pleśniowego typu Lazur
  • 10 pomidorków koktailowych
  • 2 pieczarki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Mlecz i szpinak wymyć, osuszyć i posiekać lub poszarpać na średnie kawałki.
  • Pomidorki umyć i rozciąć na połówki lub ćwiartki.
  • Pieczarki obrać i drobno pokroić.
  • Ser pokruszyć do rondelka, dodać śmietanę i na niewielkim ogniu mieszać aż do rozpuszczenia się sera.
  • Połączyć składniki: mlecz, szpinak, pieczarki, pomidory, dosmaczyć solą i pieprzem, a z wierzchu polać letnim sosem serowo-śmietanowym.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (947 głosów)