w

Szpinak z orzechami włoskimi

Młody szpinak to jeden z moich ulubionych składników sałatek. Ten przepis jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Szpinak z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich.

Składniki:

  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 200 g młodego szpinaku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W rondelku wymieszać oliwę z orzechami i smażyć na wolnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Szpinak dobrze opłukać i osuszyć. W misce wymieszać z octem, oprószyć solą i pieprzem. Dodać uprażone orzechy i skropić ciepłą oliwą, od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (739 głosów)