w

Sałatka z kwaszoną kapustą

Bardzo smaczna sałatka, która podana do obiadu zapewni nam dawkę witamin w zimie. Papryka, ogórki, pomidory i kapusta w lekkiej zalewie z dodatkiem kwasku cytrynowego.

Składniki:

  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg papryki
  • 1/2 kg kwaszonych ogórków
  • 2-3 pomidory
  • 300 g kapusty kwaszonej
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić w krążki i obgotować we wrzątku przez 2 minuty. Odcedzić.
  • Paprykę umyć i wrzucić do wrzątku, gotować przez 2 minuty. Rozkroić i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w krążki.
  • Ogórki pokroić w plasterki. Pomidory pokroić na ćwiartki.
  • Przygotować zalewę. Wodę zagotować z solą i cukrem, dodać kwasek. Zalewę nalewać do 1/3 wysokości wyparzonych słoików.
  • Do słoików z zalewą nakładać warstwami: cebulę, ogórka, paprykę, kwaszoną kapustę oraz ćwiartki pomidorów. Warzyw nie wolno uciskać. Jeśli potrzeba, dolać odrobinę zalewy, tak aby przykryła warzywa.
  • Do każdego słoika dodać czosnek i koper.
  • Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

40 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1545 głosów)