Składniki:
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg papryki
- 1/2 kg kwaszonych ogórków
- 2-3 pomidory
- 300 g kapusty kwaszonej
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w krążki i obgotować we wrzątku przez 2 minuty. Odcedzić.
- Paprykę umyć i wrzucić do wrzątku, gotować przez 2 minuty. Rozkroić i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w krążki.
- Ogórki pokroić w plasterki. Pomidory pokroić na ćwiartki.
- Przygotować zalewę. Wodę zagotować z solą i cukrem, dodać kwasek. Zalewę nalewać do 1/3 wysokości wyparzonych słoików.
- Do słoików z zalewą nakładać warstwami: cebulę, ogórka, paprykę, kwaszoną kapustę oraz ćwiartki pomidorów. Warzyw nie wolno uciskać. Jeśli potrzeba, dolać odrobinę zalewy, tak aby przykryła warzywa.
- Do każdego słoika dodać czosnek i koper.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
40 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
70 minut