w

Egzotyczna sałatka z mango i awokado

Wyjątkowo efektowna, a jednocześnie niezwykle uniwersalna sałatka z mango i/lub awokado – te dwa owoce można wykorzystać łącznie lub osobno. Sprawdza się świetnie zarówno samodzielnie, jak i w roli dodatku do wielu potraw z rozmaitych zakątków świata.

Składniki:

  • 1 średnia czerwona cebula (150 g)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek liści kolendry
  • po jednym średniego rozmiaru średnio dojrzałym mango i awokado (ok. 350 g), albo 1 duże mango (ok. 500 g) lub 2 awokado
  • 250 g słodkiej kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w dość drobną, kilkumilimetrową kostkę. Pomidorki dzielimy wzdłużnie na pół. Kolendrę grubo siekamy. Jeśli stosujemy mango, ostrożnie usuwamy z niego pestkę i kroimy w kostkę o boku 2-3 cm. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ i również kroimy na takich rozmiarów kostkę. Przygotowanie awokado zostawiamy na koniec, gdyż jego miąższ ma skłonność do ciemnienia pod wpływem powietrza.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w odpowiednio dużej misie. Pozostawiamy w chłodzie na przynajmniej 30 minut, aby smaki dobrze się ze sobą zgrały. Możemy podawać od razu, ale sałatka może być zwykle z powodzeniem przechowywana w lodówce nawet przez 24 godziny.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1503 głosów)