w

Melon z fetą i pomarańczą

Klasyczna śródziemnomorska przystawka, składająca się z melona i szynki parmeńskiej, została tu przekształcona w kuszącą i szybko przyrządzaną sałatkę z dodatkiem fety, pomidorków koktajlowych, ogórka i pomarańczy. Podajemy ją z kawałkami gorącego chleba ciabatta, którym zbierzemy sos z talerza.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 melona miodowego, obranego ze skóry, pokrojonego w kliny
  • 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 85 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej (ok. 80 g), pozbawionych tłuszczu i pokrojonych w paski
  • 100 g pokruszonego sera feta

Przygotowanie:

  • Najpierw przyrządzamy sos. W dużej salaterce zmieszać skórkę i sok pomarańczy z oliwą z oliwek, olejem sezamowym i bazylią. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Ostrym nożem zdjąć z pomarańczy skórkę oraz białą błonę. Trzymając owoce nad salaterką (żeby nie stracić ściekającego soku), rozdzielić je na cząstki. Włożyć cząstki do salaterki.
  • Dodać melona, pomidorki koktajlowe, oliwki, ogórka, dymkę i szynkę. Wstrząsnąć zawartość salaterki, żeby składniki sałatki dobrze się wymieszały i pokryły sosem. Posypać z wierzchu serem feta i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1269 głosów)