Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1/2 melona miodowego, obranego ze skóry, pokrojonego w kliny
- 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 85 g czarnych oliwek bez pestek
- 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
- 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- 6 plastrów szynki parmeńskiej (ok. 80 g), pozbawionych tłuszczu i pokrojonych w paski
- 100 g pokruszonego sera feta
Przygotowanie:
- Najpierw przyrządzamy sos. W dużej salaterce zmieszać skórkę i sok pomarańczy z oliwą z oliwek, olejem sezamowym i bazylią. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ostrym nożem zdjąć z pomarańczy skórkę oraz białą błonę. Trzymając owoce nad salaterką (żeby nie stracić ściekającego soku), rozdzielić je na cząstki. Włożyć cząstki do salaterki.
- Dodać melona, pomidorki koktajlowe, oliwki, ogórka, dymkę i szynkę. Wstrząsnąć zawartość salaterki, żeby składniki sałatki dobrze się wymieszały i pokryły sosem. Posypać z wierzchu serem feta i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Całkowity czas:
25 minut