w

Sałatka chińska (przepis mojej mamy)

Ta potrawa najlepiej smakuje na zimno:) Składa się z kurczaka, makaronu z chińskich zupek i pora w sosie jogurtowym.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie (30 g) przyprawy do gyrosa
  • 4 zupki chińskie (po 60 g) – najlepiej dwie ostre i dwie łagodne
  • por, 2 sztuki

Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju dodając pół opakowania przyprawy do gyrosa. Kiedy pierś się usmaży, odstawiamy do wystudzenia.
  • Makaron z zupek chińskich kruszymy i do takiego makaronu dodajemy przyprawy ze środka opakowania. Zalewamy to wodą, tak żeby makaron wszystko wciągnął.
  • Por kroimy w krążki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy jogurt. Por łączymy z czosnkiem i jogurtem. To wszystko doprawiamy magi.
  • Wystudzonego kurczaka i makaron dodajemy do sosu.
  • Bierzemy 1 kromkę chleba tostowego i kładziemy go na lekko rozgrzaną patelnię. Po 1 minucie smażenia chleb przewracamy na drugą stronę i skrapiamy oliwą. Po kolejnej minucie smażenia zdejmujemy kromkę z patelni i kroimy w kostkę.
  • Kurczaka, makaron i sos posypujemy grzankami (naszym chlebam tostowym).
  • SMACZNEGO!!!

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1418 głosów)