w

Sałata zielona z sosem z gorgonzoli

W tej sałatce najlepszy jest domowy dressing z sera pleśniowego. Można dodać ulubiony rodzaj sałaty. Tym razem dodałam nawet dwa liście botwiny oprócz standardowego pomidora, zielonej cebulki i pysznego sosu. Pycha! Szczególnie dobrze pasuje do mięs z grilla.

Składniki:

  • 1 główka zielonej sałaty, poszarpanej na kawałki
  • 2 liście botwiny, posiekane
  • 2 pomidory, pokrojone na ćwiartki
  • 2 cebulki dymki, posiekane

Przygotowanie:

  • Sałatę i botwinę ułożyć w salaterce, dodać pomidora i cebulkę, wymieszać.
  • W miseczce wymieszać wszystkie składniki na dressing na jednolity sos. Polać sałatę w ilości według upodobań. Niewykorzystany dressing można przechowywać w lodówce do 2 dni.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (669 głosów)