w

Papryka marynowana z cebulą

Marynowana papryka to klasyczny dodatek na polskich stołach, każdy ma swój wypróbowany przepis. Polecam przetestowanie tego, z delikatną słodko-winną zalewą.

Składniki:

  • 8 dużych papryk (czerwone i żółte)
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube pasy.
  • Przygotować marynatę: w garnku wymieszać wszystkie składniki, zagotować, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę.
  • Wyparzyć 6 słoików o pojemności 900 ml.
  • Na dnie słoików układać wyjęte z zalewy: cebulę, ziarna gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego oraz po 2 liście laurowe.
  • Weki napełnić papryką a następnie zalać przestudzoną marynatą.
  • Na wierzch wlać po łyżce oliwy.
  • Pasteryzować 15 minut.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (960 głosów)