w

Przystawka ze szparagami i krewetkami

Ciekawa i kolorowa przystawka eksplodująca smakiem i teksturą. Podawać na specjalne okazje w celu zaimponowania gościom!

Składniki:

  • 300 g szparagów
  • 100 ml creme fraiche
  • 30 g startego parmezanu
  • 500 g krewetek, ugotowanych i obranych
  • 100 g pomidorków cherry
  • 2 cebulki, drobno posiekane

Przygotowanie:

  • Szparagi gotować przez 3 minuty we wrzątku na średnim ogniu, aż będą al dente. Odcedzić, pokroić w kostkę, a czubki zachować do dekoracji.
  • Cebulkę podsmażać przez 5 minut na patelni na średnim ogniu, aż zmięknie i się przyrumieni.
  • Creme fraiche wymieszać z parmezanem, a następnie nakładać po trochu łyżką na dno szklanek lub pucharków. Na to ułożyć warstwę szparagów, następnie warstwę pomidorków koktajlowych, a następnie krewetek i cebuli.
  • Udekorować czubkami szparagów. Podawać lub wstawić do lodówki do czasu podania.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1068 głosów)