Składniki:
- 1 duży patison
- 1 cukinia
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
Przygotowanie:
- Warzywa umyć i pokroić w grubą kostkę. Jeśli cukinia jest starsza – lepiej ją obrać i wydrążyć gąbczasty miąższ.
- Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
- Warzywa nakładać do wyparzonych słoików i zalewać zalewą.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut