w

Zimowa sałatka z cykorią

Lekka, świeża i chrupiąca sałatka, w której znajdują się: cykoria, szynka, jabłka, żółty ser i orzechy włoskie, polane kwaskowatym sosem vinaigrette. Dobrze pasuje do niej francuski ser Comté, bo ma wyraźny smak, ale edam będzie także pasował.

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody
  • 6 cykorii lub główek sałaty endywii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka musztardy dijońskiej

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać 2 litry zimnej wody z łyżką cukru i łyżką octu. Dodać cykorię i od czasu do czasu zamieszać.
  • W innej dużej misce wymieszać musztardę z pozostałą łyżką octu. Mieszając, stopniowo dodawać olej.
  • Odcedzić cykorię i pokroić na cienkie paseczki. Dodać do dressingu. Dodać ser, szynkę, orzechy i jabłko. Dobrze wymieszać i podawać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (791 głosów)