w

Sałatka z serem podlaskim i szynką

Smaczna i szybka sałatka z żółtym serem, wędzoną szynką, ogórkiem, groszkiem i orzechami włoskimi – pyszna polska sałatka! Serwuje się ją w pieczonych babeczkach.

Składniki:

  • 300 g sera żółtego podlaskiego w plastrach
  • 200 g szynki wędzonej parzonej
  • 150 g świeżego ogórka
  • 100 g papryki konserwowej czerwonej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  • Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie.
  • Sałatka nie wymaga solenia, wystarczy doprawić ją do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać.
  • Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę, można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.
  • Sposób przygotowania babeczek:

  • Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto.
  • Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą.
  • Piec około 20 minut w temperaturze 180◦C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1456 głosów)