Składniki:
- 300 g sera żółtego podlaskiego w plastrach
- 200 g szynki wędzonej parzonej
- 150 g świeżego ogórka
- 100 g papryki konserwowej czerwonej
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 średnia czerwona cebula
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- pieprz do smaku
- 3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie.
- Sałatka nie wymaga solenia, wystarczy doprawić ją do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać.
- Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę, można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.
- Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto.
- Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą.
- Piec około 20 minut w temperaturze 180◦C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić.
Sposób przygotowania babeczek:
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut