w

Autentyczna sałatka nicejska

Pyszna, sycąca sałatka – idealna na lato! Koniecznie trzeba do niej użyć najświeższych jaj, pomidorów i oliwek.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 ogórek, obrany
  • 8 pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 50 g świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 10 oliwek
  • 8 filetów anchois

Przygotowanie:

  • W rondlu zagotować wodę, dodać jajka i gotować przez 10 minut. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie. Obrać i pokroić w ćwiartki.
  • Do miski włożyć pokrojony w kostkę ogórek, pomidory, seler, zieloną paprykę, ugotowane jajka i pietruszkę – wymieszać. Dodać tuńczyka, oliwki i anchois.
  • Przygotować vinaigrette: widelcem wymieszać oliwę z octem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z warzywami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1018 głosów)