Składniki:
- 225 g makaronu farfalle (kokardki)
- 90 g czubków szparagów ugotowanych na parze
- 30 g drobno pokrojonego wędzonego łososia
- 1 cytryna, wyciśnięta
- 1 łyżka drobno posiekanych pistacji
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0 sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku osolonej wody ugotować makaron al dente, opłukać pod zimną wodą i odcedzić.
- Ugotować szparagi na parze do miękkości, ale tak, by nadal były jędrne. Odcedzić, ostudzić i posiekać.
- W dużej misce wymieszać makaron ze szparagami, wędzonym łososiem, sokiem z cytryny, pistacjami, bazylią, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjąć z lodówki, aby sałatka miała temperaturę pokojową.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut