w

Farfalle ze szparagami i wędzonym łososiem

To lekka sałatka z makaronem, w której występuje tylko kilka składników, ale jest bardzo smaczna i doskonała na lato. Jem ją przez cały rok, bo zawiera niewiele tłuszczu i świetnie smakuje!

Składniki:

  • 225 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 90 g czubków szparagów ugotowanych na parze
  • 30 g drobno pokrojonego wędzonego łososia
  • 1 cytryna, wyciśnięta
  • 1 łyżka drobno posiekanych pistacji
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0 sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W dużym garnku osolonej wody ugotować makaron al dente, opłukać pod zimną wodą i odcedzić.
  • Ugotować szparagi na parze do miękkości, ale tak, by nadal były jędrne. Odcedzić, ostudzić i posiekać.
  • W dużej misce wymieszać makaron ze szparagami, wędzonym łososiem, sokiem z cytryny, pistacjami, bazylią, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjąć z lodówki, aby sałatka miała temperaturę pokojową.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1094 głosów)