w

Absolutnie niezwykła sałatka z surowego tuńczyka – czyli ahi poke

Ta kusząca hawajska przystawka ze świeżego tuńczyka, awokado, ogórków i przypraw zadowoli nawet najbardziej kompetentnych krytyków kulinarnych.

Składniki:

  • 350 g świeżego surowego tuńczyka pokrojonego w kostkę
  • 70 g pokrojonego w kostkę ogórka
  • 1 awokado – obrane, bez pestki i pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej dymki
  • 1,5 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach

Przygotowanie:

  • Do średniej miski włożyć tuńczyka, ogórek, awokado, dymkę, paprykę w płatkach i nasiona sezamu. Wlać sok z cytryny, olej sezamowy i sos sojowy, i delikatnie wszystko wymieszać, nie robiąc papki z awokado. Umieścić miskę z sałatką w większej misce wypełnionej lodem i wstawić do lodówki na 15 minut, ale nie dłużej, aby ryba nie straciła swej wspaniałej świeżości.
  • Po schłodzeniu zdjąć miskę z lodu i odwrócić na talerz lub paterę. Podawać z grzankami lub ulubionymi krakersami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1035 głosów)