Składniki:
- 350 g świeżego surowego tuńczyka pokrojonego w kostkę
- 70 g pokrojonego w kostkę ogórka
- 1 awokado – obrane, bez pestki i pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej dymki
- 1,5 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
Przygotowanie:
- Do średniej miski włożyć tuńczyka, ogórek, awokado, dymkę, paprykę w płatkach i nasiona sezamu. Wlać sok z cytryny, olej sezamowy i sos sojowy, i delikatnie wszystko wymieszać, nie robiąc papki z awokado. Umieścić miskę z sałatką w większej misce wypełnionej lodem i wstawić do lodówki na 15 minut, ale nie dłużej, aby ryba nie straciła swej wspaniałej świeżości.
- Po schłodzeniu zdjąć miskę z lodu i odwrócić na talerz lub paterę. Podawać z grzankami lub ulubionymi krakersami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
40 minut