w

Sałatka z serem feta i kuskusem

Kuskus jest doskonałym źródłem skrobi i świetnym dodatkiem do innych składników. W tej sałatce, którą polecamy na lunch, łączymy go z surowymi i lekko obgotowanymi na parze warzywami oraz uprażonymi migdałami, miętą i serem feta. Odrobina chili sprawia, że dressing jest pikantny.

Składniki:

  • 225 g kuskusu
  • 300 ml gorącego wywaru warzywnego
  • 170 g cienkich szparagów, przekrojonych na połówki
  • 2 cukinie, pokrojone w cienkie słupki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
  • 30 g prażonych migdałów w płatkach
  • garstka listków świeżej mięty, drobno posiekanych
  • 170 g sera feta

Przygotowanie:

  • Wsypać kuskus do dużej miski i zalać gorącym wywarem. Odstawić na 15–20 minut, aby się namoczył i wchłonął cały płyn.
  • Gotować szparagi na parze 3 minuty. Dodać cukinię i gotować jeszcze 2 minuty, żeby warzywa zrobiły się miękkie, ale pozostały chrupkie. Przełożyć do sitka i polać strumieniem zimnej wody. Starannie odsączyć.
  • Przygotować sos chili. Połączyć oliwę z sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem w słoiku z zakrętką. Mocno potrząsnąć, by składniki się wymieszały.
  • Spulchnić kuskus widelcem. Dodać paprykę, migdały, miętę oraz ugotowane na parze szparagi i cukinię. Polać sosem chili i delikatnie wymieszać. Posypać pokruszoną fetą i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

35 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1379 głosów)