Składniki:
- 225 g kuskusu
- 300 ml gorącego wywaru warzywnego
- 170 g cienkich szparagów, przekrojonych na połówki
- 2 cukinie, pokrojone w cienkie słupki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
- 30 g prażonych migdałów w płatkach
- garstka listków świeżej mięty, drobno posiekanych
- 170 g sera feta
Przygotowanie:
- Wsypać kuskus do dużej miski i zalać gorącym wywarem. Odstawić na 15–20 minut, aby się namoczył i wchłonął cały płyn.
- Gotować szparagi na parze 3 minuty. Dodać cukinię i gotować jeszcze 2 minuty, żeby warzywa zrobiły się miękkie, ale pozostały chrupkie. Przełożyć do sitka i polać strumieniem zimnej wody. Starannie odsączyć.
- Przygotować sos chili. Połączyć oliwę z sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem w słoiku z zakrętką. Mocno potrząsnąć, by składniki się wymieszały.
- Spulchnić kuskus widelcem. Dodać paprykę, migdały, miętę oraz ugotowane na parze szparagi i cukinię. Polać sosem chili i delikatnie wymieszać. Posypać pokruszoną fetą i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
35 minut
Całkowity czas:
35 minut