w

Sałatka z ogórkiem i pomidorem

Świeża, lekka sałatka na gorące dni. Czerwona fasola i tofu sprawiają, że jest to dobry posiłek dla wegetarian. Bazylię można zastąpić świeżą natką pietruszki lub miętą. Należy ją przygotować tuż przed podaniem.

Składniki:

  • 1 pomidor, posiekany
  • 1 ogórek, oczyszczony z pestek i posiekany
  • 1/4 szklanki (30 g) cebuli pokrojonej w cienkie pórka
  • 1/4 szklanki (65 g) czerwonej fasolki z puszki, odcedzonej
  • 1/4 szklanki (60 g) twardego tofu, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki (60 ml) sosu vinaigrette na bazie octu balsamicznego
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać pomidora z ogórkiem, czerwoną cebulą, fasolką, tofu i bazylią. Tuż przed podaniem wymieszać z sosem vinaigrette i doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (818 głosów)