w

Sałatka z pomidorów

Pomidory są moją słabością. Niestety wszyscy wiemy jaki mają denny smak zimą. Uwielbiam je latem. Najbardziej pod postacią właśnie tej sałatki. Mogłabym na niej żyć.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów, najlepiej już przejrzałych, które zaczynają mięknąć
  • 1 cebula – jeśli nie lubicie to mała, jeśli lubicie – tak jak ja dajcie dużą
  • czosnek – 1 mały ząbek wystarczy, ale duży też będzie ok
  • sól
  • pieprz
  • świeża lub suszona bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Sparzcie pomidory aby zdjąć skórkę, ale jeśli wam nie przeszkadza śmiało możecie zostawić. Wytnijcie także zdrewniały środek. Nasionka zostawcie – nic nie może się zmarnować. No chyba ze jesteście Ą Ę więc wytnijcie nasionka także.
  • Posiekajcie drobno cebulkę.
  • Posiekajcie lub zmiażdżcie czosnek.
  • Pokrojone w ćwiartki pomidory zmieszajcie z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem i – jeśli lubicie – to z bazylią.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (1029 głosów)