Składniki:
- 1 kg pomidorów, najlepiej już przejrzałych, które zaczynają mięknąć
- 1 cebula – jeśli nie lubicie to mała, jeśli lubicie – tak jak ja dajcie dużą
- czosnek – 1 mały ząbek wystarczy, ale duży też będzie ok
- sól
- pieprz
- świeża lub suszona bazylia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Sparzcie pomidory aby zdjąć skórkę, ale jeśli wam nie przeszkadza śmiało możecie zostawić. Wytnijcie także zdrewniały środek. Nasionka zostawcie – nic nie może się zmarnować. No chyba ze jesteście Ą Ę więc wytnijcie nasionka także.
- Posiekajcie drobno cebulkę.
- Posiekajcie lub zmiażdżcie czosnek.
- Pokrojone w ćwiartki pomidory zmieszajcie z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem i – jeśli lubicie – to z bazylią.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas:
10 minut