w

Sałatka z pieczonymi burakami, awokado i pistacjami

Pyszna i piękna sałatka z samymi zdrowymi składnikami: słodkie pieczone buraki, kremowe awokado, chrupiące pistacje i świeża sałata. Można ją z powodzeniem jeść jako lekki lunch.

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • ocet balsamiczny
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 awokado, obrane i pokrojone na niezbyt małe kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5).
  • Buraki umyć, odkroić korzonki i ułożyć całe buraki na blaszce do pieczenia. Piec ok. 45 minut, aż będzie można łatwo wbić w nie widelec i będą miękkie. Ostudzić, obrać i pokroić na niezbyt małe kawałki.
  • W misce wymieszać buraki z łyżką oliwy i łyżką octu balsamicznego. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać pokrojone awokado z 2 łyżkami oliwy i oprószyć solą.
  • Na 4 talerzach ułożyć liście sałaty. Na sałatę nałożyć po równo buraków i awokado. Posypać pistacjami, suszonymi wiśniami i startym parmezanem. Skroić 1 łyżką oliwy i 1 łyżką octu balsamicznego. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1245 głosów)