Składniki:
- 3 duże buraki
- oliwa z oliwek extra virgin
- ocet balsamiczny
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 awokado, obrane i pokrojone na niezbyt małe kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5).
- Buraki umyć, odkroić korzonki i ułożyć całe buraki na blaszce do pieczenia. Piec ok. 45 minut, aż będzie można łatwo wbić w nie widelec i będą miękkie. Ostudzić, obrać i pokroić na niezbyt małe kawałki.
- W misce wymieszać buraki z łyżką oliwy i łyżką octu balsamicznego. Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać pokrojone awokado z 2 łyżkami oliwy i oprószyć solą.
- Na 4 talerzach ułożyć liście sałaty. Na sałatę nałożyć po równo buraków i awokado. Posypać pistacjami, suszonymi wiśniami i startym parmezanem. Skroić 1 łyżką oliwy i 1 łyżką octu balsamicznego. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut