Składniki:
- 1 kg ogórków
- 2 łyżeczki soli
- pół szklanki octu (lepiej nieco mniej)
- 100 g cebuli
- 200 g dojrzałych pomidorów (niezbyt dużych)
- 3-4 łyżki oleju
- nasiona kopru (wedle uznania)
Przygotowanie:
- Obrane ogórki pokroić w plasterki, posypać solą, zalać octem, przykryć i odstawić na kilka godzin.
- Cebulę pokroić w krążki i zalać na 2 minuty wrzątkiem. Odcedzić i wystudzić.
- Pomidory pokroić w plasterki wraz ze skórką.
- Wkładać ogórki do słoików przekładając je cebulą i pomidorami.
- Zalać sałatkę sosem, który powstał z ogórków, dodając do każdego słoika pół łyżki oleju i nasiona kopru.
- Słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
280 minut